EKES debatuje nad wspólną polityką żywnościową

Gościem 530. sesji plenarnej Europejskiego Komitetu Ekonomiczno - Społecznego jest Vytenis Andriukaitis - komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności. Dyskusja dotyczy wspólnej polityki żywnościowej i wspólnego, europejskiego zarządzania.

 


Pojawia się postulat powołania DG Food, która będzie prowadziła debatę ponadsektorową.

- Kluczowe jest zapewnienie zdrowej żywności, przy poszanowaniu dobrostanu zwierząt i środowiska. Każdego roku marnujemy w UE żywność o wartości 143 mld euro. Jednocześnie 55 mln Europejczyków nie stać na pełnowartościowy posiłek choćby co drugi dzień. Racjonalne produkowanie i gospodarowanie żywnością jest ważnym elementem strategii zrównoważonego rozwoju. Musimy do 2030 roku, zgodnie z deklaracją ONZ, zmniejszyć marnowanie żywności o połowę. Taki jest nasz cel - stwierdził komisarz.

Konfederacja Lewiatan