Komisja Sprawiedliwości przyjęła sprawozdanie podkomisji dot. pozwów zbiorowych

21 października br. odbyło się posiedzenie Komisji Sprawiedliwości, podczas którego przyjmowano sprawozdanie podkomisji w sprawie projektu ustawy o dochodzeniu roszczeń w postępowaniu grupowym (druk 1829). PKPP Lewiatan wyraża swoje zaniepokojenie i rozczarowanie przebiegiem ww. posiedzenia.

W trakcie spotkania, które odbyło się 18.09. br. w Sejmie z udziałem eksperta US Chamber of Commerce
Institute for Legal Reform Pana Scevole de Cazotte środowisko biznesu, w tym także Lewiatan, wyraziło swoje zaniepokojenie procedowanym projektem. Szczególnie zwracaliśmy uwagę na patologie, które powstały w innych krajach po wdrożeniu tego typu regulacji oraz na fakt, iż projekt nie ma przygotowanej rzetelnej Oceny Skutków Regulacji (OSR), co oznacza, iż w praktyce będziemy eksperymentować na żywym organizmie tj. budżecie Państwa, gospodarce i przedsiębiorcach.

Prezydium Komisji Sprawiedliwości po debacie wnioskowało m.in. o sporządzenie analizy przez niezależnego eksperta badającego ten projekt zarówno pod kątem ewentualnych zagrożeń dla budżetu państwa, jak również pod kątem ewentualnych korzyści dla naszych konsumentów oraz o przesłanie przez Ministerstwo Sprawiedliwości ekspertyz jak wygląda funkcjonowanie pozwów zbiorowych w krajach UE, którymi dysponowała Komisja Kodyfikacyjna. Po analizie tych dokumentów Komisja Sprawiedliwości miała zadecydować, czy będzie procedować  dalej poprawiając projekt w newralgicznych miejscach czy też zarzuci prace nad projektem ustawy.

Po pierwsze, Biuro Analiz Sejmu przygotowało Opinię na temat skutków finansowych dla budżetu państwa wynikających z uchwalenia rządowego projektu ustawy o dochodzeniu roszczeń w postępowaniu grupowym, w której powiela jedynie twierdzenia OSR rządowego, iż „tylko w zakresie zmniejszenia opłaty sądowej będą mniejsze wpływy dla budżetu”, nie biorąc pod uwagę w ogóle roszczeń, które mogą być kierowane przeciwko SP. W związku z powyższy, w załączeniu przesyłamy analizę sporządzoną na zlecenie PKPP Lewiatan przykładowych pozwów, które mogą być kierowane przeciwko SP.

Po drugie, Biuro Analiz Sejmu w swojej opinii bardzo skromnie odniosło się do wpływu projektowanej ustawy na sektor przedsiębiorstw, stwierdzając iż:
„Przyjęcie proponowanych rozwiązań prawnych może również nieść za sobą pewne zagrożenia, głównie dla małych i średnich przedsiębiorstw[1], wynikające z:
Ø stworzenia potencjalnego instrumentu nacisku na pracodawców i możliwości wykorzystywania instytucji pozwów zbiorowych, dla generowania roszczeń;
Ø ewentualnego wpływu na wzrost kosztów pracodawców z uwagi na kalkulowanie dodatkowych kosztów sporów sądowych.

Z uwagi na fakt, że projekt ustawy to zupełnie nowa instytucja w polskim systemie prawnym, bardzo trudno ocenić skutki ewentualnego wprowadzenia regulacji na sektor przedsiębiorstw, w tym np. wpływ na konkurencyjność lub napływ inwestycji zagranicznych. Należałoby rozważyć zasadność przeprowadzenia pogłębionych badań na ten temat lub w szerszym zakresie skorzystać z doświadczeń innych krajów.”

Ministerstwo Sprawiedliwości przesłało opracowania prawnoporównawcze i inne materiały dotyczące funkcjonowania instytucji pozwów zbiorowych w innych Państwach.

To co zaniepokoiło organizacje biznesowe uczestniczące w posiedzeniu komisji w dniu 21.10. br. to fakt, iż Przewodniczący komisji w żaden sposób nie odniósł się do nadesłanych materiałów i od razu przystąpił do procedowania projektu ustawy, pomimo zupełnie innych ustaleń z poprzedniego posiedzenia Komisji. W rezultacie Komisja Sprawiedliwości przyjęła sprawozdanie podkomisji jedynie z drobnymi zmianami.