Stanowisko PKPP Lewiatan

24 stycznia rozpoczęła prace podkomisja nadzwyczajna ds. rządowego projektu nowelizacji ustawy – Prawo zamówień publicznych. Projekt ustawy wprowadza przejrzysty podział przepisów, których stosowanie uzależnione jest od wartości zamówienia. Konsekwencją tej zmiany będzie obowiązywanie w ustawie zaledwie dwóch progów.

-  progu 14.000 euro, jako progu stosowania ustawy, oraz
- progu 137.000 euro, 211.000 euro lub 422.000 euro (zależnie od rodzaju zamawiającego) wynikającego z rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 maja 2006 r. w sprawie kwot wartości zamówień oraz konkursów, od których jest uzależniony obowiązek przekazywania ogłoszeń Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich, wydanego na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy, jako progu stosowania „uproszczonych” procedur zamówień.

Wprowadzenie dwóch progów ułatwi z pewnością stosowanie przepisów ustawy, bowiem dzieli procedury udzielania zamówień publicznych na „uproszczone” i „pełne”.

Zwrócić należy jednak uwagę także na negatywne konsekwencje podwyższenia progów stosowania ustawy i stosowania procedur uproszczonych. Podobnie bowiem, jak w nowelizacji ustawy z dnia 7 kwietnia 2006 r., autorzy projektu konsekwentnie odmawiają wykonawcom, w tym zakresie, prawa do wnoszenia środków ochrony prawnej takich jak odwołanie oraz skarga do sądu. W obecnie obowiązującej ustawie takim progiem są zamówienia o równowartości do 60.000 euro. Po nowelizacji progi te wzrosną odpowiednio do 137.000 euro, 211.000 euro lub 422.000 euro.

Zdaniem PKPP Lewiatan nie ma racjonalnych przesłanek dla tak znacznego zwiększenia progów stosowania uproszczonych procedur zamówień bez jednoczesnego zagwarantowania wykonawcom środków ochrony prawnej. Nowelizacja ustawy z dnia 7 kwietnia 2006 r., poprzez koncentrację protestów i odwołań, uniemożliwiła wykonawcom korzystanie w nieskończoność ze środków ochrony prawnej. Kolejne zmiany zaproponowane w projekcie zmierzające do utworzenia Krajowej Izby Odwoławczej powinny jeszcze bardziej usprawnić rozstrzyganie sporów. W tej sytuacji należałoby poczekać z pozbawianiem wykonawców dalszych praw i sprawdzić, jak działa nowy system. Tym bardziej, że już teraz liczba odwołań spadła o połowę. Proponowane w projekcie skrócenie terminów składania ofert i wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu będzie dodatkowo skutkować komplikacjami.

Zdaniem PKPP Lewiatan nie należy, na obecnym etapie funkcjonowania ustawy, podnosić progów pozwalających na korzystanie z środków ochrony prawnej.

Także przepisy, które wydłużają termin na przeprowadzenie kontroli przez Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych przyjmujemy z dużym niepokojem. Przedłużające się postępowania skutkują dla wykonawców negatywnymi konsekwencjami w postaci braku możliwości zawarcia umowy w spodziewanym terminie, co z kolei może rzutować na możliwość realizacji zobowiązań umownych za wynagrodzeniem i na warunkach określonych w składanej ofercie.

Do pobrania: Uwagi szczegółowe