Jak możemy razem pracować w Brukseli? - spotkanie Konfederacji Lewiatan z polskimi eurodeputowanymi

Pozycja Polski w Unii Europejskiej umacnia się. Po wydarzeniach ostatnich tygodni - wyborze premiera Donalda Tuska na stanowisko Przewodniczącego Rady Europejskiej oraz nominacji Elżbiety Bieńkowskiej na stanowisko komisarza ds. rynku wewnętrznego, przemysłu, przedsiębiorczości i MŚP - Polska jest postrzegana jako poważny gracz na scenie europejskiej.

Wyraźne stało się oczekiwanie, że będziemy proponowali skuteczne rozwiązania i będziemy umieli przekonać inne kraje członkowskie do ich akceptacji i wdrożenia.

Konfederacja Lewiatan od dawna jest przekonana, że bardzo istotne jest zachęcanie przedstawicieli różnych instytucji do współpracy na rzecz przedsiębiorstw działających w Polsce. Dlatego też 9 września 2014 roku we współpracy ze Stałym Przedstawicielstwem RP przy UE zorganizowaliśmy spotkanie dla polskich eurodeputowanych. Na spotkanie zaprosiliśmy także Polaków - wysokiej rangi urzędników Komisji Europejskiej (KE). Gości powitał Ambasador Marek Prawda oraz Prezydent  Konfederacji Lewiatan Henryka Bochniarz, która w swym wystąpieniu stwierdziła: „Mamy nadzieję, że nasze spotkanie umożliwi nawiązanie cennych kontaktów i zdefiniowanie pól do współpracy".

W spotkaniu wzięło udział wiele znamienitych gości. Było z nami kilkunastu posłów do Parlamentu Europejskiego oraz polscy urzędnicy KE, w tym pan komisarz Jacek Dominik oraz szef jego gabinetu, Grzegorz Radziejewski. Dołączyli do nas także dyrektorzy tych Wydziałów Stałego Przedstawicielstwa RP, które są istotne z punktu widzenia przedsiębiorstw, np. Wydziału Ekonomiczno-Handlowego, Referatu ds. Środowiska czy Wydziału ds. Polityki Transportowej). Obecny był także dr Tomasz Husak, Zastępca Stałego Przedstawiciela RP (COREPER I)  powołany w ubiegłym tygodniu na stanowisko szefa gabinetu nominowanej na stanowisko komisarza pani Elżbiety Bieńkowskiej.

Nie zabrakło także przedstawiciele firm członkowskich Konfederacji Lewiatan w randze zarządu co pokazało, że biznes chce być partnerem w procesie tworzenia Europy przyjaznej przedsiębiorcom.

Eksperci Lewiatana zaprezentowali przypadki inicjatyw legislacyjnych nad jakimi pracowali w poprzedniej kadencji oraz sygnalizowali aktualne tematy istotne dla członków Konfederacji. Agata Staniewska zaprezentowała wyzwania związane z polityką klimatyczno-energetyczną, a Magdalena Piech skupiła się na gospodarce cyfrowej oraz ochronie danych osobowych. Przedstawiciele firm członkowskich - Grupy Allegro (Grzegorz Wójcik) i Cyfrowy Polsat (Teresa Wierzbowska) -  zwrócili uwagę na ekonomiczny potencjał rynku cyfrowego oraz zagrożenia związane z jego nieprzemyślaną regulacją. Prezes Zarządu PZU S.A., Andrzej Klesyk, podsumował spotkanie podkreślając jak istotne konsekwencje finansowe dla firm w krajach członkowskich ma prawo stanowione w Brukseli, przedstawił też oczekiwania przedsiębiorców wobec legislatorów.

Przy okazji pobytu w Brukseli Prezydent Konfederacji Lewiatan, Henryka Bochniarz, odbyła spotkania bilateralne z polskim komisarzem ds. budżetu, Jackiem Dominikiem, Dyrektorem Generalnym BUSINESSEUROPE, Markusem Beyrerem oraz Stałym Przedstawicielem RP przy UE, Ambasadorem Markiem Prawdą. W dwóch ostatnich spotkaniach Prezydent Lewiatana towarzyszył reprezentujący przedsiębiorców Andrzej Klesyk (PZU S.A.), będący również członkiem Zarządu Konfederacji Lewiatan.

Serdecznie dziękujemy Ambasadorowi Markowi Prawdzie, kierownikowi Stałego Przedstawicielstwa RP przy UE, za gotowość współpracy i gościnę. Dziękujemy także eurodeputowanym, urzędnikom z KE oraz przedstawicielom firm członkowskich za przybycie na spotkanie. Liczymy na to, że współpraca Stałego Przedstawicielstwa i Konfederacji Lewiatan będzie w przyszłości równie owocna jak do tej pory i doprowadzi do wzmocnienia naszej pozycji na forum europejskim. Prezentacje i materiał wykorzystane w czasie spotkania znajdą Państwo poniżej.

Ochrona środowiska, klimat, energia

Gospodarka cyfrowa

Prace legislacyjne

Analiza wpływu zjawiska piractwa treści wideo na gospodarkę w Polsce