Program "Gwarancje dla młodzieży"

Treść listu do Jacka Męciny, sekretarza stanu w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej w sprawie programu "Gwarancje dla młodzieży".

Warszawa, 22 grudnia 2014 r.
KL/839/335/GB/2014

Pan
Jacek Męcina
Sekretarz Stanu
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej

W związku rozpoczęciem realizacji programu „Gwarancje dla młodzieży", pragnę zwrócić uwagę Pana Ministra na potrzebę zaangażowania pracodawców na rzecz skuteczniejszej realizacji założeń tego programu. W szczególności regionalne organizacje pracodawców zrzeszone w Konfederacji Lewiatan wyrażają chęć podjęcia współpracy z publicznymi służbami zatrudnienia na rzecz podejmowania wspólnych działań zmierzających do poprawy szans młodych osób na podjęcie pracy. To właśnie zaangażowanie interesariuszy na poziomie regionalnym i lokalnym jest istotnym wymogiem podjęcia działań,. które przyniosą realne efekty zatrudnieniowe. Aby działania te zostały podjęte szybko i w sposób efektywny zainteresowane podmioty powinny posiadać wszelkie informacje niezbędne do odpowiedniego przygotowania. Dlatego przesyłam na ręce Pana Ministra pytania nasuwające się naszym członkom z prośbą o udzielenie możliwie szybko wyczerpujących odpowiedzi.

1. Kiedy planowane jest uruchomienie konkursów w 2015? Czy każde województwo
lub Wojewódzki Urząd Pracy będzie indywidulnie ustalać terminy naboru, czy zostanie
to jednoznacznie wskazane przez MPiPS ?

2. Czy będzie możliwość realizacji wspólnych projektów partnerskich z publicznymi służbami zatrudnienia (PUP lub kilka PUP-ów oraz regionalna organizacja pracodawców)? Jakie jest stanowisko MPiPS w tej sprawie?

3. Jakie będą zasady realizacji projektów partnerskich np. czy wcześniej PUP musi ogłosić zapytanie na wybór partnera do projektu ? Jakie będą obowiązywać zasady wyboru partnerów projektowych?

4. Jaki będzie poziom dofinansowania projektów w przypadku PUP-u i partnera społecznego (organizacji pracodawców)? Czy będzie tutaj wymagany jakiś wkład własny w przypadku partnerów społecznych? Jeśli tak, to na jakim poziomie i na jakich zasadach (np. wkład finansowy, niefinansowy, mieszany?)

5. Czy wiadomo już, jaki będzie katalog kosztów kwalifikowanych, np. czy będzie można sfinansować koszty cyklu spotkań z lokalnymi pracodawcami (koszty rekrutacji, wynajmu sali, cateringu, obsługi spotkań)?

6. Czy partner społeczny (organizacja pracodawców) w ramach projektu z PUP może prowadzić działania merytoryczne - np. szkolenia lub doradztwo związane z zakładaniem działalności gospodarczej, badanie potrzeb lokalnych pracodawców MŚP pod kątem zdefiniowania potrzeb zatrudnieniowych młodych osób; organizacja mentoringu dla początkujących, młodych przedsiębiorców?

Henryka Bochniarz
Prezydent Konfederacji Lewiatan