Akademia Leona Koźmińskiego w Warszawie najlepszą uczelnią niepubliczną w Polsce

9 maja opublikowano Ranking Szkół Wyższych 2013 Fundacji Edukacyjnej „Perspektywy" oraz Rzeczpospolitej. W rankingu uwzględniono uczelnie, które miały minimum 2 roczniki absolwentów i wzięły udział w badaniu ankietowym.

Najlepszą uczelnią publiczną został Uniwersytet Jagielloński, tuż za nim Uniwersytet Warszawski oraz Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Poznaniu. Kapituła konkursu brała pod uwagę prestiż (25%), Innowacyjność (5%), potencjał naukowy (15%) i efektywność naukową (30%), warunki studiowania (10%) oraz umiędzynarodowienie (15%)

Wśród niepublicznych uczelni magisterskich zwyciężyła Akademia Leona Koźmińskiego w Warszawie. Wysokie miejsca w rankingu zajęli także inni członkowie PKPP Lewiatan - Wyższa szkoła Psychologii Społecznej w Warszawie (3), Uczelnia Łazarskiego w Warszawie (4), Collegium Civitas (5). Kryteria konkursu w tej kategorii to: prestiż (20%), Innowacyjność (5%), siła naukowa (40%), warunki studiowania (20%) oraz umiędzynarodowienie (15%). Serdecznie gratulujemy!

Kapituła oceniła również w osobnych rankingach Niepubliczne Uczelnie Licencjackie (zwycięzcą Wyższa Szkoła Humanistyczno-Ekonomiczna w Jana Zamoyskiego w Zamościu) oraz Państwowe Wyższe Szkoły Zawodowe (pierwsze miejsce zajęła Państwowa Wyższa szkoła Zawodowa im. Prezydenta St. Wojciechowskiego w Kaliszu).

Gratulujemy!