Inwestycje pociągnęły wzrost gospodarczy

W III kwartale br. PKB wyrównany sezonowo urósł o 5,5% rok do roku, co jest wynikiem wyższym o 0,2 pkt. proc. niż odczyt z połowy listopada - podał dzisiaj GUS.

Komentarz Mariusza Zielonki, eksperta ekonomicznego Konfederacji Lewiatan

Polski PKB rośnie szybciej niż wstępnie szacował Główny Urząd Statystyczny. Oznacza to, że weszliśmy już na ścieżkę rozwoju sprzed pandemii. W perspektywie całego roku wydaje się, że nie jest zagrożony wzrost PKB powyżej 5%. Z kolei naszej gospodarce w przyszłym roku mogą zacząć ciążyć dużo wyższe stopy procentowe - nasze przewidywania oscylują w okolicach 3% dla głównej stopy oraz nadal negatywny bilans eksport - import.

Zaskakująco dobrze w III kwartale poradziły sobie inwestycje. Wzrost o 6,4% (wyrównany sezonowo) w stosunku do analogicznego kwartału 2020 r. to poziom odnotowywany przed wybuchem pandemii, choć nadal jesteśmy poniżej wieloletniego trendu. Niestety sentyment inwestycyjny w Polsce nadal pozostaje niski, a ryzyko związane z inwestycjami nadal jest wysokie, a będzie jeszcze wyższe w związku z brakiem impulsu ze strony środków unijnych przewidzianych w ramach Krajowego Planu Odbudowy.

Bardzo dobry wynik całej akumulacji brutto, w skład której wchodzą również inwestycje, sugeruje że wyraźnie, po odsezonowaniu, wzrosły zapasy przedsiębiorstw. Może to być efekt, wspominanego przez nas gromadzenia przez przedsiębiorstwa produktów w obawie przed rozpędzającą się inflacją oraz cenami surowców i produktów na rynkach światowych. W kolejnym kwartale możemy się spodziewać, że zapasy z uwagi na zmniejszające się zamówienia w przemyśle ponownie wzrosną.

Konfederacja Lewiatan