Kontrola produktów podwójnego zastosowania – trwają prace nad rozporządzeniem

W związku ze zbliżającymi się trilogami podczas których zostanie dokonany przegląd systemu unijnej kontroli wywozu produktów podwójnego zastosowania, BusinessEurope planuje przygotowanie stanowiska reprezentującego opinie i poglądy europejskich przedsiębiorców, którzy w swej codziennej działalności mają bezpośrednią styczność z produktami objętymi planowaną regulacją.

Produkty podwójnego zastosowania to występujące w obrocie towary i technologie, które mogą zostać użyte zarówno do celów cywilnych, jak i wojskowych, np. sprzęt pomiarowy, zawory, urządzenia wykorzystujące funkcje szyfrowania, proszki metali i stopy metali, urządzenia poszukiwawcze czy niektóre urządzenia telekomunikacyjne. Z racji możliwości podwójnego wykorzystania, obrót nimi podlega szczególnej kontroli, a to z kolei wiąże się z konkretnymi obowiązkami dla przedsiębiorców.

Konfederacja Lewiatan zgłosiła swoje uwagi do propozycji mającego uregulować ten obszar rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady. Ma on ustanowić unijny system kontroli wywozu, transferu, pośrednictwa, pomocy technicznej i tranzytu produktów podwójnego zastosowania.

Przede wszystkim Lewiatan zwrócił uwagę na skazuje korzyści płynące z usunięcia z planowanej regulacji systemu kontroli „catch-all", jednocześnie opowiadając się za systemem wąskiej kontroli we wszystkich państwach członkowskich. Może to posłużyć jako środek zapobiegawczy przeciwko aktom terroryzmu czy naruszeniom praw człowieka. Naszym zdaniem system jednostronnych kontroli ze strony państw UE będzie skuteczniejszy od tradycyjnych systemów kontroli wywozu. Główny akcent powinien być położony na określonych użytkownikach końcowych, a także na eksporcie, w przypadku gdy zachodzi rzeczywista obawa związana z bezpieczeństwem publicznym. Zaradzić temu można wprowadzając wykaz stron objętych sankcjami i wskazując wąską listę objętych regulacją produktów.

Zdecydowanie opowiadamy się za uproszczeniami dotyczącymi samodzielnego wykonywania licencji dotyczących transferu oprogramowania i technologii wewnątrz grupy (ogólne zezwolenie na eksport EU007). Opowiadamy się za rozszerzeniem zakresu tego zezwolenia na eksport do spółek zależnych w tej samej grupie przedsiębiorstw w sytuacji, gdy spółka dominująca ma siedzibę główną w UE lub „krajach UE001". Wskazanym jest również dodanie do EU007 sprzętu komputerowego.

Elżbieta Dziuba, Departament Prawa Gospodarczego Konfederacji Lewiatan